Over mijn werk

Mijn werkterrein is al jaren het hartje van Amsterdam. Dat lijkt misschien een vreemde plek voor een botanisch fotograaf, maar het omgekeerde is waar. Laat ik een aantal voorbeelden noemen:

Amsterdam is behoorlijk groen. Voor wie de stad van bovenaf bekijkt met de satellietbeelden van Google Maps zal dat meteen duidelijk worden. Toch zijn er steeds weer nieuwe projecten van gemeente en burgers om de stad nog groener te maken.

Van kleinschalig tot grootschalig. In de Nieuwmarktbuurt, waar ik woon, zijn gevel- en daktuintjes heel populair. Ik kom daar de meest interessante gewassen tegen. Spreek ik dan vervolgens degene die het geveltuintje onderhoudt, dan krijg ik soms te horen dat mensen zaadjes meebrengen van over de hele wereld en dat verklaart de enorme diversiteit aan planten.

Ook grootschalig gebeurt er veel en dan denk ik niet meteen aan de subsidies die de gemeente via Centrum Begroot en andere projecten verwezenlijkt, maar ook aan Stadsherstel.

Het is bekend dat Amsterdam kampt met het verval van kademuren en regelmatig duiken er graafmachines op die, voorafgaand aan het bouwen van nieuwe kademuren, aarde omhoog werpen met daarin zaden die al honderden jaren niet meer tot kiemen zijn gekomen, waardoor er soms planten verschijnen die al eeuwen niet meer in de stad zijn waargenomen.

Kortom ik ben al jaren enthousiast over mijn werkterrein. Als u iemand gebukt over een door de gemeente geplaatste plantenbak ziet fotograferen om bijvoorbeeld een pompoenplant of een tomatenplant vast te leggen, die daar omhoog gekomen is omdat iemand achteloos een zaadje heeft uitgespuwd, dan ben ik dat waarschijnlijk.

U kunt mijn werk overigens ook bekijken op Instagram.